Etiketë: Mjedisi

Mjedisi i Shqiperise

Klima

Me vijën bregdetare të Shqipërisë përballë deteve të Adriatikut dhe Jonit, malësitë e saj mbështetën në tokën e ngritur të Ballkanit dhe të gjithë shtrirë në një gjerësi që i nënshtrohet një sërë modelesh të motit gjatë stinëve të dimrit dhe të verës, Shqipëria ka një numër të madh rajonesh klimatike për një zonë kaq të vogël. Pellgjet bregdetare kanë klimë tipike mesdhetare; lartësitë kanë një klimë kontinentale. Në të dyja zonat e ulëta dhe të brendshme, moti ndryshon dukshëm nga veriu në jug.

Temperaturat në brendësi ndikohen më shumë nga dallimet në lartësi sesa nga gjerësia ose ndonjë faktor tjetër. Temperaturat e ulëta të dimrit në male janë shkaktuar nga masa ajrore kontinentale që dominon motin në Evropën Lindore dhe Ballkanin. Erërat e verilindjes dhe të verilindjes godasin shumicën e kohës. Temperaturat mesatare të verës janë më të ulëta se në zonat bregdetare dhe shumë më të ulëta në lartësi më të larta, por luhatjet ditore janë më të mëdha. Temperaturat maksimale gjatë ditës në pellgjet e brendshme dhe në luginat e lumenjve janë shumë të larta, por netët janë pothuajse gjithmonë të freskëta.

1920px-Butrint_Panorama

Biodiversiteti

Pyjet gjethorë ilire, pyje të përziera dinarike, pyje të përziera ballkanike dhe pyje të përziera Pindus. Më tej, Biomes në Shqipëri përfshinë pyjet e përhershme dhe të përziera pyjore dhe pyje mesdhetare, pyje, dhe pastrim, që janë të gjitha në ekozonën Palearktike. Për shkak të kushteve të saj klimatike, hidrologjike, gjeologjike dhe topografike, Shqipëria është një nga më të pasurit në Evropë sa i përket biodiversitetit. Pothuajse 30% e të gjithë florës dhe 42% fauna në të gjithë kontinentin evropian mund të gjenden në Shqipëri.[3]

Janë 799 zona të mbrojtura shqiptare, të cilat mbulojnë një sipërfaqe prej 4,600 kilometrash katrorë (460,000 hektarë). Këto përfshijnë 15 parqe kombëtare, 5 zona peisazhesh të mbrojtura, 29 rezervate natyrore, 4 zona të mbrojtura të burimeve dhe 750 monumente natyrore.[4][5] Parqet kombëtare që mbulojnë një sipërfaqe prej 210.668,48 hektarësh (2.106.6848 km2) ose afërsisht 13.65% të territorit të përgjithshëm. [6] Kombi gjithashtu ka 8 parqe arkeologjike që mbulojnë një sipërfaqe prej 1120 hektarësh (11.2 km2). Parku më i madh kombëtar në Shqipëri është Parku Kombëtar i Bredhit të Hotovës, që mbulon një sipërfaqe prej 34,361 hektarësh (343,61 km2) dhe ka zonën më të madhe të bredhit bullgar në Ballkan. Parqe të tjera të mëdha kombëtare përfshijnë Parkun Kombëtar të Butrintit, Parkun Kombëtar Detar Karaburun-Sazan, Parkun Kombëtar të Divjakës-Karavastas, Parkun Kombëtar të Prespës, Parkun Kombëtar të Shebenik-Jabllanices dhe të tjerëve.

burimi:/wikipedia

Kategori

Lurimi Shpk

IMG_3098
IMG_1698
IMG_1241
IMG_1565
IMG_0179
IMG_0169
IMG_0148
Abonohu

Shto e-mail per te qene gjithnje i updatuar,

Abonohu/Subscribe!